NOVE ORTOFOTO SNIMKE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE DOSTUPNE NA GEOPORTALU FGU - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

NOVE ORTOFOTO SNIMKE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE DOSTUPNE NA GEOPORTALU FGU

12.05.2023 07:41

Sa zadovoljstvom obavještavamo sve korisnike geodetskih i katastarskih podataka Federalne geodetske uprave da je uspješno završen projekat Izrade novih digitalnih ortofoto planova za teritorij Federacije Bosne i Hercegovine.

Realizacijom ovog projekta održava se nivo prikupljanja, održavanja i distribucije prostornih podataka s državama regiona, ali može se slobodno reći i sa zemljama Evropske unije. Najviše koristi od projekta digitalnih ortofoto planova imati će građani BiH, poslovna zajednica, institucije, a posebno institucije zemljišne administracije u BiH. Ortofoto predstavlja nezamjenjivu osnovu u kontekstu praćenja promjena u prostoru, urbanizma i prostornog planiranja, projektovanja i implementacije projekata u oblasti poljoprivrede, vodoprivrede, šumarstva, okoliša i zaštite životne sredine i mnogih drugih oblasti. Projekat je finansiran iz sredstava Budžeta FBiH.

Ortofoto snimke nastale su na osnovu avionskih snimaka područja Federacije BiH. Snimanje je vršeno u periodu august-oktobar 2022. godine i to u rezoluciji snimanja 30 cm. Podaci su od danas dostupni na Geoportalu FGU, a ortofoto planove iz 2022. godine FGU može ustupiti putem standardizovanih web servisa (WMS).

Natrag