NAJAVA IV. KONGRESA O KATASTRU U BIH - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

NAJAVA IV. KONGRESA O KATASTRU U BIH

24.09.2019 15:04

Geodetsko društvo Herceg Bosne (GDHB) organizira IV. Kongres o katastru u Bosni i Hercegovini s međunarodnim sudjelovanjem. Kongres će biti održan od 29. do 31. oktobra u Grand hotelu „Neum“ u Neumu, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, gospodina Marinka Čavare.

Četiri su temeljna registra na kojima počiva administrativni sistem svake uređene države. To su registar(i) osoba, adresni registar, katastar nekretnina i zemljišna knjiga. Podatci ovih registara nezamjenjiva su osnova za svakodnevni rad različitih organa vlasti, banaka, javnih preduzeća, odvjetnika, notara i drugih subjekata čiji bi rad bio nemoguć bez tih podataka. U modernim društvima registri su povezani na način da se podatci iz jednog registra u drugi automatski preuzimaju iz matičnog registra. Osnovne odrednice IV. Kongresa o katastru su ova četiri registra i njihovo povezivanje. Ideja GDHB-a je kroz IV. Kongres o katastru dodatno intenzivirati rad na digitalizaciji i povezivanju registara u Bosni i Hercegovini.

Kroz planiranih šest sesija će biti održana 4 pozvana predavanja, prezentacija aktivnosti Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, prezentacija dostignuća CILAP projekta i prezentacije ukupno 22 pristigla rada.

U uvodnoj sesiji Kongresa će se obratiti gospodinTobias Lundberg iz Švedske geodetske uprave (Lantmäteriet-a) i profesorica Slobodanka Ključanin, koji će govoriti o integraciji registara u Švedskoj i aktuelnom stanju tih registara u Bosni i Hercegovini. U nastavku uvodne sesije slijede predavanja predsjednika i generalnog direktora CLGE-a (Europsko vijeće geodeta) gospodina Mauricea Barbierija i gospodina Jean-Yves Pirlota. Oni će predstaviti ovu značajnu udrugu i govoriti o značaju profesionalne etike u obavljanju geodetskih poslova.

Obzirom na rezultate koje u posljednjih nekoliko godina postiže Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove u svom radu, gdje značajan doprinos daje i CILAP Projekat (projekat švedske vlade za potporu sektoru zemljišne administracije u Bosni i Hercegovini) sudionicima Kongresa bit će zanimljiva i sesija tokom koje će se prezentovati projekti, rezultati i dostignuća Uprave i Projekta.  

U preostale četiri sesije bit će prezentovana 22 pristigla rada, čiji su autori bosansko-hercegovački i stručnjaci iz zemalja regije. Pored osnovnih državnih registara i njihovog povezivanja teme radova su: savremeni sistemi zemljišne administracije, moderne tehnologije u geodeziji i upravljanje zemljištem, te katastar i zemljišna knjiga u svakodnevnoj praksi.

IV. Kongres o katastru je osmišljen kako bi se kroz najnovija dostignuća na polju zemljišne administracije svim zainteresiranim omogućio uvid u aktuelno stanje katastra i zemljišne administracije, kako na području BIH, tako i u zemljama okruženja. Na ovogodišnjem Kongresu očekuje se i sudjelovanje cca 300 domaćih stručnjaka, stručnjaka iz regije, te pojedinih evropskih zemalja.

Detaljnije informacije o IV. Kongresu o katastru u Bosni i Hercegovini možete pronaći na web stranici Geodetskog društva Herceg-Bosne: www.gdhb.ba

Natrag