Najava: Donacija GNSS uređaja općinama - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Najava: Donacija GNSS uređaja općinama

27.03.2013 12:28

U uredu ravnatelja Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove je 2. 4. 2013. godine planirana primopredaja satelitskih prijamnika koji su pribavljeni u okviru realizacije Plana rada Uprave za 2012. godinu i projekta potpore provedbi mreže permanentnih stanica za područje Bosne i Hercegovine, putem donatorskih sredstava Ministarstva civilnih poslova BiH.

Oprema je namijenjena za općinske službe nadležne za poslove održavanja premjera i katastra nekretnina. Općine obuhvaćene ovim projektom su Čapljina, Srebrenik, Stari Grad i Maglaj.

Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove će u idućem razdoblju putem donatorskih sredstava nastojati osigurati dovoljan broj GNSS prijamnika, čime bi se omogućilo da većina katastarskih ureda u FBiH bude opremljena najnovijom opremom, a sve u cilju što točnijih i kvalitetnijih terenskih mjerenja, kao i ažurnijih katastarskih podataka.

Navedeni satelitski prijamnici su namijenjeni za rad u mreži permanentnih stanica, a predstavljaju najmodernije dostignuće tehnologije u ovoj oblasti. Točnost koju instrumenti uz pomoć mrežnih korekcija dostižu je ispod 2 cm. Radi što efikasnije primjene geodetskih instrumenata, izvršit će se i obuka osoblja koje će ih koristiti, te je osigurana tehnička potpora u razdoblju od dvije godine.

Natrag