NACIONALNA RADIONICA IMPULS PROJEKTA U MOSTARU- MODEL DIJELJENJA PODATAKA - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

NACIONALNA RADIONICA IMPULS PROJEKTA U MOSTARU- MODEL DIJELJENJA PODATAKA

05.09.2018 09:45

Nacionalna radionica IMPULS projekta na temu „Model dijeljenja podataka“ je održana u Mostaru od 4. do 5. septembra 2018. godine. Direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, gospodin Željko Obradović je otvorio radionicu te poželio dobrodošlicu svim sudionicima.

Na radionici su sudjelovali stručnjaci iz Bosne i Hercegovine, te susjednih i evropskih zemalja. Radionica je poslužila kao prilika za razmjenu iskustava i diskusiju na zadanu temu.

Prvu prezentaciju na temu „Uvod i opšta pravila kod podjele dijeljenja podataka: Zakonski okvir, dijeljenje podataka, Evropa“ je održala gospođa Naima Almstorn iz Švedske uprave za mapiranje i katastar, Lantmäterieta. Zatim je gospodin David Boman, takođe iz Lantmäterieta predstavio „Švedski poslovni model podjele podataka (zakonski okvir, sporazumi i licence). „Hrvatski poslovni model podjele podataka (zakonski okvir, sporazumi i licence)“ je prezentirao gospodin Tomislav Ciceli iz Državne geodetske uprave RH.

Nakon prezentacija experata IMPULS projekta uslijedila je kratka rasprava kao u uvod drugi dio radionice koji se odnosi na Infrastrukturu prostornih podataka u Federaciji Bosne i Hercegovine. Gospodin Nedžad Pašalić iz Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove je predstavio postojeće stanje dijeljenja prostornih podataka Federacije Bosne i Hercegovine, a gospođa Slobodanka Ključanin, također iz Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove je predstavila kreiranje i implementaciju poslovnog modela u podjele podataka u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Nacionalna radionica IMPULS projekta je poslužila kao dobar uvod u prvi „Dan Infrastrukture prostornih podataka Federacije Bosne i Hercegovine“ koji će se održati 6. septembra 2018. u Mostaru.

Natrag