Izgradnja integriteta u zemljišnoj administraciji - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Izgradnja integriteta u zemljišnoj administraciji

13.01.2016 10:13

U skladu s planiranim aktivnostima CILAP projekta u Sarajevu je 12. januara 2016. godine održana radionica na temu ”Izgradnja integriteta u zemljišnoj administraciji“.

Radionicu je vodila stručnjakinja za ova pitanja gđa Emina Abrahamsdotter, a prisustvovali su rukovodstvo Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, predstavnici zemljišnoknjižnih i katastarskih ureda te predstavnici Jedinice za implementaciju projekta RERP u FBiH. 

Ciljevi radionice su bili:

  • razumijevanje i posljedice korupcije u zemljišnoj administraciji;
  • razumijevanje i pristup pitanjima integriteta;
  • međusobno razumijevanje i definiranje sljedećih koraka i potreba.

Učesnici radionice su se upoznali s pojmovima korupcije i integriteta, te zašto je važno sistemski sprječavati korupciju i jačati integritet. Tokom radionice razgovaralo se o uzrocima i posljedicama korupcije u sektoru zemljišne administracije, s naglaskom kako Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove može uticati, te na koji način izgrađivati i razviti institucionalni i lični integritet vezan za ovo pitanje.

Učesnici radionice su zajednički konstatirali da je neophodno uticati kako na zaposlenike, tako i na širu javnost. Važno je koristiti participatorni (uz učešće ključnih ljudi iznutra) i strateški pristup. Prvi korak k tome će uključivati analizu postojećeg stanja, izgradnju unutarnjih kapaciteta, edukaciju (liderstva s integritetom, etika u javnoj službi, organizaciona kultura, upravljanje promjenama itd.) te izradu mjera za poboljšanje integriteta i prevenciju korupcije u sklopu planova kao što su strateški, komunikacioni i plan ljudskih resursa.

Natrag