INSPIRE KONFERENCIJA 2016. – Barcelona - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

INSPIRE KONFERENCIJA 2016. – Barcelona

29.09.2016 11:07

U Barceloni (Španjolska) je od 26. do 30. septembra 2016. godine održana INSPIRE konferencija, koja je organizirana kroz seriju plenarnih sesija na kojima su se razmatrala zakonska rješenja u implementaciji INSPIRE-a, izazovi interoperabilnosti i pronađena rješenja.

Evropska unija je prije desetak godina usvojila brojne zakone o zaštiti okoliša kako bi sačuvala okoliš za buduće generacije. Od tada pa do danas bilo je niz izazova i poteškoća u načinu zajedničkog strukturiranja i provođenja zakonskih pravila pa se koristi INSPIRE kao instrument koji omogućava okvir za postizanje ciljeva.

INSPIRE omogućava efikasnu razmjenu digitalnih prostornih podataka između javnih agencija bilo kojeg nivoa, prekograničnu razmjenu podataka i javno korištenje prostornih podataka. To zahtijeva efikasnu koordinaciju između agencija, provođenje zakonske i tehničke interoperabilnosti.

Slijedom toga, INSPIRE konferencija 2016. godine je za cilj imala pokazati kako se provodi INSPIRE direktiva u državama EU-a te kako funkcionira evropski interoperabilni okvir.

U okviru konferencije prezentiran je i regionalni IMPULS projekt koji se finansira sredstvima Vlade Kraljevine Švedske, čiji je osnovni cilj pružiti podršku razvoju infrastrukture prostornih podataka zemljama regiona.

INSPIRE konferenciji su prisustvovali predstavnici Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove direktor Željko Obradović, nacionalna koordinatorica IMPULS projekta Slobodanka Ključanin i koordinator CILAP projekta Denis Tabučić.

Natrag