Informacija – primopredaja GNSS geodetske opreme - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Informacija – primopredaja GNSS geodetske opreme

23.02.2016 16:33

Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove je u okviru realizacije Projekta registracije nekretnina, koji se provodi putem kreditnih sredstava Svjetske banke, te putem sufinansiranja u saradnji s lokalnim jedinicama samouprave i organima uprave drugih nivoa, izvršila nabavku geodetske opreme namijenjene unaprjeđenju rada službi nadležnih za poslove održavanja premjera i katastra nekretnina. U prostorijama Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne je 23. 2. 2016. godine organizirana i primopredaja opreme nabavljene putem spomenutih aktivnosti.

Direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove g. Željko Obradović je sve prisutne predstavnike općinskih službi u svom pozdravnom govoru upoznao s trenutnim aktivnostima i projektima koje Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove realizira, a najviše zanimanja prisutni su pokazali za projekt Svjetske banke koji provodi Uprava (Projekt registracije nekretnina), te je vođena i konstruktivna diskusija u vezi s usvajanjem Zakona o izmjeri i registraciji nekretnina, čiji je tekst usvojen od strane Vlade FBiH, i budućim uređenjem institucija zemljišne administracije u FBiH, te načinima njihova finansiranja.

Predstavnici općina i drugih organa uprave koji su obuhvaćeni ovom nabavkom su istakli zahvalnost i potporu budućim projektima ovog tipa. Navedeni satelitski prijemnici su namijenjeni za rad u mreži permanentnih stanica te predstavljaju najmodernije dostignuće tehnologije u ovoj oblasti. Tačnost koju instrumenti uz pomoć mrežnih korekcija dostižu je ispod 2 cm. Također, osigurana je i tehnička potpora u periodu od jedne godine. Dobavljač opreme „Geokom“ d.o.o. Sarajevo će prema potpisanom ugovoru biti dostupan za pružanje dodatne pomoći i održavanje obuka za rad na spomenutom instrumentariju.

Općine, gradovi i drugi organi uprave koji su obuhvaćeni ovom projektnom aktivnošću su:

 1. općina Bosanska Krupa
 2. općina Busovača
 3. općina Bužim
 4. općina Kalesija
 5. općina Kreševo
 6. općina Neum
 7. općina Usora
 8. grad Zenica
 9. općina Živinice
 10. Kantonalna geodetska uprava SBK
 11. općina Čelić
 12. općina Posušje
 13. općina Doboj - Istok
 14. općina Banovići
 15. općina Teočak.

Natrag