IMPULS nacionalna radionica: „Prezentacija nacrta Zakona o infrastrukturi prostornih podataka“ - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

IMPULS nacionalna radionica: „Prezentacija nacrta Zakona o infrastrukturi prostornih podataka“

17.01.2018 09:00

U Mostaru je 16. januara 2018. godine održana IMPULS nacionalna radionica na temu „Prezentacija nacrta Zakona o infrastrukturi prostornih podataka“. Na radionici su učestvovali predstavnici 22 institucije FBiH, uključujući i predstavnike Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove. Prisutne je pozdravio i zaželio dobrodošlicu direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove g. Željko Obradović, koji je istakao važnost i potrebu dijeljenja podataka, rezultate i pozitivno djelovanje Vijeća IPP-a FBiH te naglasio da je današnja radionica nastavak edukacije i radionica na polju prostornih podataka.

Koordinatorica IMPULS projekta na području Federacije BiH gđa Slobodanka Ključanin je predstavila aktivnosti IMPULS projekta i naglasila važnost izrade Registra izvora prostornih podataka i Registra subjekata te uspostavljanje servisa i portala.

Ekspert švedske geodetske uprave Lantmäteriet g. Anders Ryden je putem Skypea prezentirao iskustva iz Švedske u pripremi i implementaciji zakona o IPP-u, te su konstruktivnom raspravom usaglašena pojedina pitanja i dileme, a g. Igor Vilus iz Državne geodetske uprave Republike Hrvatske je predstavio implementaciju INSPIRE direktiva i konkretnim primjerima cjelokupan put razvoja NIPP-a u Hrvatskoj, naglasivši razloge i važnost donošenja NIPP-a.

Nakon uvodnih prezentacija g. Goran Brkić, predsjednik Radne grupe za institucionalna i pravna pitanja IPP-a FBiH, je prezentirao prednacrt Zakona o IPP-u FBiH. U konstruktivnoj raspravi s prisutnima te članovima Vijeća IPP-a usaglašeni su pojedini članovi prednacrta Zakona o IPP-u FBiH, a najvažnije je istaći da su prikupljeni primjeri iz zakona susjednih zemalja.

Izvođač radova na Projektu formiranja Registra subjekata IPP-a i Registra izvora podataka g. Zlatko Modrinić prezentirao je rezultate Projekta. Urađena je analiza prikupljenih podataka i potreba za aktivniji rad subjekata IPP-a u tom području te su dogovoreni sljedeći koraci u realizaciji Projekta.

Nakon održanih prezentacija i diskusije zaključeno je da je potrebno održati što više ovakvih radionica kako bi se institucije povezale u zajedničkom cilju – uspostavljanju IPP-a FBiH.

Natrag