Edukacija privremenih zemljišnoknjižnih referenata - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Edukacija privremenih zemljišnoknjižnih referenata

24.02.2015 11:09

U Sarajevu je u periodu od 17. do 19. februara 2015. godine održana edukacija na kojoj su sudjelovali privremeni ZK referenti iz općinskih sudova Tešanj, Gračanica i Široki Brijeg – Posušje, zajedno s rukovodiocima i predstavnicima navedenih ZK ureda.

U ime Jedinice za implementaciju Projekta registracije nekretnina, koja je organizirala edukaciju, prezentaciju su održali Edib Mehmedović i Ivan Lesko. Kako bi se sam rad i praksa u ZK uredu kandidatima što bolje približili, u edukaciju su bili uključeni i rukovodioci ZK ureda Dijana Brkić, Rukija Škrebo, Vesna Latinović i Dino Aličić.

Kroz trodnevnu edukaciju privremeni zemljišnoknjižni referenti su upoznati s najvažnijom zakonskom regulativom katastra, zemljišne knjige, stvarnih prava, kao i samim procedurama i praktičnom primjenom kod procesa usaglašavanja podataka o nekretninama katastra i zemljišne knjige, te zamjene i uspostavljanja zemljišne knjige u ZK uredu.

Također, kandidati su pripremani i za polaganje ispita za ZK referenta, s obzirom na to da je to preduslov za njihov početak rada u navedenim ZK uredima.

U narednom periodu će biti organizirana edukacija i za ostale izabrane kandidate za privremene ZK referente u drugim općinskim sudovima Federacije BiH.

Natrag