DRUGI DAN IMPULS NACIONALNE RADIONICE U SARAJEVU „Podizanje svijesti javnosti- Koristi Impuls projekta za IPP FBiH i dalji razvoj“ - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

DRUGI DAN IMPULS NACIONALNE RADIONICE U SARAJEVU „Podizanje svijesti javnosti- Koristi Impuls projekta za IPP FBiH i dalji razvoj“

07.12.2018 08:56

IMPULS nacionalna radionica na temu „Podizanje svijesti javnosti- Koristi Impuls projekta za IPP FBiH i dalji razvoj“ je održana u Sarajevu 6. decembra 2018. godine. Direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, gosp. Željko Obradović je otvorio radionicu i poželio svim sudionicima dobrodošlicu te naglasio važnost IPP FBiH i dijeljenja podataka.

Radni dio je otvorio gospodin Tomislav Ciceli predstavljajući Impuls projekat i koristi od projekta koje imaju institiucije i subjekti IPP FBiH dok je gđa Slobodanka Ključanin je predstavila Infrastrukturu prostornih podataka Federacije BiH i dosadašnje rezultate. FIG Komisiju 7 zaduženu za katastar i upravljanje zemljištem je predstavila gospođa Gerda Schennach, predsjednica Komisije 7. Gospodin Ivan Gyula, potpredsjednik FIG Komisije 7 je predstavio iskustva implementacije INPIRE direktive u Mađarskoj. Gospodin Vladimir Krupa, član CLGE je u svojoj prezentaciji pojasnio značaj autoritativnih podataka i javnog imenovanja te uloga koju ima timski državni službenik/geodet.

U drugom dijelu radionice naglasak je stavljen na Registar subjekata IPPa i Registar izvora prostornih podataka, te uređivač metapodataka koji su predstavili gosp. Nikola Cvjetković dok je gđa Amela Huković (Tingea d.o.o.) predstavila aplikaciju metadata editora.

Potom je gosp. Nedim Hadžiosmanović izložio svu složenost uspostave IPP i uloge općinskih katastara u njegovoj implementaciji. Nakon ovog izlaganja proizišla je i diskusija prisutnih subjekata nakon čega su izvedeni i zaključci.

Natrag