AKTIVNOSTI IMPULS PROJEKTA, ODRŽANE RADIONICE ZA WP4 i WP5 - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

AKTIVNOSTI IMPULS PROJEKTA, ODRŽANE RADIONICE ZA WP4 i WP5

30.03.2015 10:42

U okviru IMPULS projekta u Banjaluci su u periodu od 24. do 26. marta održane radionice za radne pakete WP4 i WP5. Domaćin događaja bila je Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske.

Radionici za WP4 (Metadata and Quality Evaluation) su prisustvovali predstavnici institucija iz regiona uključenih u projekt, stručnjaci iz Švedske, kao i konsultanti Državne geodetske uprave Republike Hrvatske. Cilj ove radionice je bio definirati profil metapodataka za setove prostornih podataka, kao i za servise prostornih podataka. Metapodaci predstavljaju ključni element izgradnje infrastrukture prostornih podataka jer korisnicima omogućavaju pretragu prostornih podataka, pretragu informacija o samim podacima, pretragu pružatelja podataka i odgovornih institucija. Kroz raspravu i usaglašavanje tehničkih detalja, koristeći INSPIRE profil kao osnov i korisne savjete stručnjaka iz Švedske i Hrvatske, članovi radne grupe su definirali regionalni profil metapodataka za setove podataka. U narednom se periodu očekuje usaglašavanje tehničkih smjernica za implementaciju profila, definiranje obrasca za kreiranje metapodataka, kao i daljnje aktivnosti prema definiranju profila za servise prostornih podataka.

U okviru radionice za WP5 (Dissemination of Information) eksperti iz Švedske su zajedno s učesnicima radionice razmijenili informacije i vodili diskusiju u cilju boljeg razumijevanja pravila za implementaciju INSPIRE direktiva i tehničkih smjernica za metapodatke i mrežne usluge. Učesnici su educirani i u smislu boljeg razumijevanja odnosa između kataloga metapodataka i servisa.

Na radionici je prezentirano postojeće stanje geoportala, servisa i metapodataka svih regionalnih institucija, te napravljen plan za korištenje usluga drugih organizacija s vlastitim uslugama. U prvoj bi se fazi usluge odnosile na administrativne granice i DEM.

Učesnici radionice su uz podršku švedskih stručnjaka radili na postavljanju test-okruženja za Geoportal korištenjem aplikacije Geonetwork.

Na kraju radionice je prezentiran draft nacrta regionalnog profila metapodataka i napravljen plan budućih aktivnosti s rokovima za njegovu realizaciju.

Natrag