AKTIVNOSTI IMPULS PROJEKTA, ODRŽANE RADIONICE ZA WP2 i WP6 - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

AKTIVNOSTI IMPULS PROJEKTA, ODRŽANE RADIONICE ZA WP2 i WP6

26.03.2015 14:03

U sklopu IMPULS projekta u Sarajevu su u periodu od 24. do 25. marta 2015. godine održane radionice za WP2 i WP6 (radne pakete), a domaćin događaja bila je Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Učesnici radionice WP2 radnog paketa, koji nosi naziv „Data Sharing Policy and Regulations“, nastavili su svoje zajedničke aktivnosti na definiranju načina buduće razmjene podataka na regionalnom nivou, te na sadržaju budućeg sporazuma o razmjeni podataka.

Ciljevi održavanja radionice za ovaj radni paket su bili:

- priprema regionalnih sporazuma za razmjenu podataka te osiguravanje upotrebe regionalnih uslova dijeljenja podataka u nacionalnom sporazumu razmjene podataka;

- rad na pripremi draft verzije zajedničkog sporazuma za regionalnu razmjenu podataka;                       

- zajednički rad na pripremi nacionalnih sporazum za razmjenu podataka, te prezentacija postojećih pozitivnih primjera iz regiona i Kraljevine Švedske.

Radionica za WP6 radni paket, čiji je glavni projektni cilj prikazati koristi od uspostavljene infrastrukture prostornih podataka, ovog puta je bila orijentirana k samim korisnicima podataka, stoga su radionici osim zaposlenika geodetskih uprava, koje provode ovaj kompleksan projekt, prisustvovali i predstavnici ustanova odgovornih za upravljanje kriznim situacijama.

Ciljevi održavanja radionice za WP6 radni paket su bili:

- uključiti u projekt institucije odgovorne za krizni menadžment kao uvodnu pripremu za pilot-test slučaj, uključujući i definiranje njihovih koristi od implementacije infrastrukture prostornih podataka;

- odrediti izvore eksternih podataka koji su potrebni institucijama kriznog menadžmenta, te identificirati institucije odgovorne za njihovo održavanje.

Glavni cilj Impuls projekta je da zemlje regiona imaju moderan i funkcionalan okvir za dijeljenje prostornih podataka u skladu s regionalnim i međunarodnim zahtjevima. Također, cilj je da se ubrza razvoj inovativnih INSPIRE usluga za bolje donošenje odluka te da se postigne interoperabilnost podataka i usluga. Zemlje korisnice projekta su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Srbija, Makedonija i Kosovo. Projekt IMPULS finansira Švedska međunarodna razvojna agencija (SIDA) s Lantmäterietom (švedska geodetska uprava) kao partnerom. Državna geodetska uprava Republike Hrvatske će učestvovati kao mlađi partner Lantmäterieta na ovom projektu.

Natrag