AKTIVNOSTI IMPULS PROJEKTA ODRŽAN SEMINAR I RADIONICE ZA WP2 i WP3 - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

AKTIVNOSTI IMPULS PROJEKTA ODRŽAN SEMINAR I RADIONICE ZA WP2 i WP3

20.01.2015 08:12

U sklopu IMPULS projekta u Sarajevu je u periodu od 13. do 15. januara 2015. godine održan seminar na temu „Osnovna znanja, SDI i INSPIRE“ te radionice za WP2 i WP3, a domaćin događaja bila je Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Cilj održavanje seminara na spomenutu temu bio je dati svim prisutnim učesnicima platformu znanja o Impuls projektu, evropskoj Inspire direktivi te o infrastrukturi prostornih podataka općenito. Jednodnevni seminar održan je zajednički za učesnike radnih grupa oba paketa, a ovu je priliku Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, također, iskoristila da na seminar pozove ključne zainteresirane strane buduće infrastrukture prostornih podataka u FBiH. Seminar je pozdravnim govorom otvorio direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove g. Željko Obradović te održao prikladnu pozdravnu prezentaciju. Osim prezentacije direktora Uprave, prisutni su, također, imali priliku upoznati se s načinom uspostave i implementacije infrastrukture prostornih podataka Kraljevine Švedske, Republike Hrvatske te dobiti vrijedne informacije o iskustvima kolega iz spomenutih zemalja koje su uznapredovale u predmetnim poljima. Protekle, trenutne, ali i planirane aktivnosti Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove prisutnima je ovom prilikom prezentirao zaposlenik Sektora za geoinformatiku Denis Tabučić.

Učesnici WP2 radnog paketa su tokom radionice zajedničkim naporima radili na definiranju načina buduće razmjene podataka na regionalnoj razini te na sadržaju budućih sporazuma o razmjeni podataka, dok su učesnici WP3 radnog paketa tokom svoje radionice paralelno radili na identificiranju sličnosti i razlika između setova podataka, na mapiranju shema podataka te tumačenju INSPIRE specifikacija. Tokom radionice, također, je održana obuka za rad na alatima za manipulaciju podacima.

U ime Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove događajima su prisustvovali:

  1. Denis Tabučić
  2. Slobodanka Ključanin
  3. Tomislav Tomić
  4. Muris Ćeman
  5. Nikola Cvjetković
  6. Amira Babić
  7. Bakir Sulojdžić.

Glavni cilj Impuls projekta je da zemlje regiona imaju moderan i funkcionalan okvir za dijeljenje prostornih podataka u skladu s regionalnim i međunarodnim zahtjevima. Također, cilj je da se ubrza razvoj inovativnih INSPIRE usluga za bolje donošenje odluka te da se postigne interoperabilnost podataka i usluga. Zemlje korisnice projekta su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Srbija, Makedonija i Kosovo. Projekt IMPULS finansira Švedska međunarodna razvojna agencija (SIDA) s Lantmäterietom (švedska geodetska uprava) kao partnerom. Državna geodetska uprava Republike Hrvatske će učestvovati kao mlađi partner Lantmäterieta na ovom projektu.

Natrag