Приједлог Закона о инфраструктури просторних података Федерације Босне и Херцеговине усвојен на редовној сједници Представничког дома Парламента Федерације БиХ - ФГУ

Новости преглед

Приједлог Закона о инфраструктури просторних података Федерације Босне и Херцеговине усвојен на редовној сједници Представничког дома Парламента Федерације БиХ

28.04.2021 13:26

Приједлог Закона о инфраструктури просторних података Федерације Босне и Херцеговине је једногласно усвојен на 21. редовној сједници Представничког дома Парламента Федерације Босне и Херцеговине 27.4.2021. године. Директор Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове госп. Жељко Обрадовић је представио приједлог Закона те нагласио важност и предности усвајања приједлога Закона.

Усвајањем Закона ће се створити оквир за једноставније прегледавање и преузимање података из надлежности субјеката ИПП-а ФБиХ и повећати учинковитост тијела јавне власти у подручјима везаним за просторне податке. Нови федерални закон креира основна правила о успостави ИПП-а која подразумијевају метаподатке, скупове и сервисе просторних података, споразуме о размјени, приступу и употреби, као и механизме координације и наџора. Закон креира и правни оквир за управљање и размјену просторних информација. Такођер ће бити спријечено кориштење неслужбених просторних података и тиме смањен ризик административних поступака и неправилности приликом преузимања.

Приједлог Закона о инфраструктури просторних података Федерације Босне и Херцеговине ће такођер бити разматран и на наредној сједници Дома народа Парламента Федерације Босне и Херцеговине.

Natrag