ОДРЖАНА СВЕЧАНОСТ У ПОВОДУ 200 ГОДИНА КАТАСТРА У АУСТРИЈИ И ЗЕМЉАМА БИВШЕ АУСТРО-УГАРСКЕ МОНАРХИЈЕ - ФГУ

Новости преглед

ОДРЖАНА СВЕЧАНОСТ У ПОВОДУ 200 ГОДИНА КАТАСТРА У АУСТРИЈИ И ЗЕМЉАМА БИВШЕ АУСТРО-УГАРСКЕ МОНАРХИЈЕ

05.10.2017 11:09

У Бечу је 4. октобра 2017. године одржана свечаност поводом 200 година катастра у Аустрији и земљама бивше Аустро-Угарске Монархије. Свечаност је одржана у згради Аустријске академије наука.

Свечаности су присуствовали бројни угледни гости из јавног, културног и привредног живота Републике Аустрије, али и бројни гости из разних европских земаља. Имајући у виду да се у Бечу од 1. до 3. октобра одржавала и редовна годишња скупштина Еурогеографикса, већина чланова и директора катастарских и картографских агенција је присуствовало овој свечаности.

На самом почетку свечаности видеолинком је све присутне поздравио предсједник Републике Аустрије Александар Ван дер Белен захваливши се гостима на доласку, а директору аустријске геодетске управе на постигнутим резултатима. Уводни поздрав добродошлице свим присутнима упутио је и директор аустријске геодетске управе Вернер Хофман, који је у свом говору нагласио значај катастарске евиденције у Аустрији, али и историјску улогу како у Аустрији тако и у свим бившим земљама Аустро-Угарске Монархије. Потом је приказан филм о историји катастра у Аустрији и тренутним активностима сектора земљишне администрације у Аустрији.

Присутнима су се, између осталих, обратили и упутили своје честитке аустријској геодетској управи предсједница Еурогеографикса Ингрид Ванден Бергхе, предсједница Међународне федерације геодета (ФИГ) Криси А. Потсиу, замјеник министра наука, истраживања и привреде Републике Аустрије Матиас Тсцхирф и замјеник министра правде Републике Аустрије Георг Катхреин.

Присутнима је уручена   књига „200 година катастра“ у којој су објављени садржаји о оснивању и улози аустријског катастра како у Аустрији тако и у свим земљама бивше Аустро-Угарске Монархије.

Аустријски катастар и њихов модел евиденције некретнина је засигурно један од најуспјешнијих у свијету   и имао је и има велику улогу у креирању политике земљишне администрације како на националном тако и на европском и свјетском нивоу.

Свечаности је присуствовао и директор Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове Жељко Обрадовић.

Natrag