ИМПУЛС национална радионица Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове – Сарајево, 28. – 29. јуна 2017. - ФГУ

Новости преглед

ИМПУЛС национална радионица Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове – Сарајево, 28. – 29. јуна 2017.

30.06.2017 14:03

У оквиру ИМПУЛС пројекта планирано је одржавање националних радионица које се организују за теме од интереса за субјекте и кориснике инфраструктуре просторних података сваке поједине земље Западног Балкана. Тема ИМПУЛС националне радионице Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове је „Јачање свијести о важности усаглашавања просторних података“. У оквиру ове теме проводи се обука субјеката инфраструктуре просторних податка за рад на хармонизацији њихових података сукладно ИНСПИРЕ спецификацијама.

Први дан радионице био је посвећен искуствима Шведске и Хрватске у подручју хармонизације података за теме хидрографије и густоће становништва (статистика). Такође, посебна пажња је посвећена начину читања ИНСПИРЕ спецификација и њиховој имплементацији у пракси, након чега је услиједила дискусија учесника радионице.

Другог дана радионице настављен је рад на хармонизацији података са одабраним скуповима податка (хидрографија и густоћа становништва). Хармонизација се радила на препорученим open sourceсофтверима. Такође се дискутовало о хармонизацији у пракси, односно о креирању правила хармонизације за сљедеће ИНСПИРЕ теме: хидрографија, становништво и демографија, саобраћајне мреже и геологија.

ИМПУЛС националној радионици Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове присуствовали су представници Агенције за водно подручје Јадранског мора, Агенције за водно подручје ријеке Саве, Федералног завода за статистику, Федералног завода за геологију и представник Федералне дирекције за цесте. Националној радионици су присуствовали и чланови ИМПУЛС тима Федералне управе за геодетске и имовинско-правне послове: др Слободанка Кључанин, национална координаторица ИМПУЛС пројекта за ФБиХ, те Денис Табучић, Никола Цвјетковић, Амира Бабић, Томислав Томић, Енес Хатибовић и Недим Хаџиосмановић.

Natrag