Održana radionica "Podrška razvoju geodetske infrastrukture" u okviru CILAP projekta - FGU

Novosti pregled

Održana radionica "Podrška razvoju geodetske infrastrukture" u okviru CILAP projekta

12.04.2019 14:52

Radionica u okviru CILAP projekta na temu "Podrška razvoju geodetske infrastrukture" je održana u Banja Luci 9. i 10. ožujka 2019. Na radionici su sudjelovali predstavnici CILAP projekta, Federalne uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove i Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove Republike Srpske.

Tema radionice je bila "Iskustva Lantmäterieta u implementaciji novih geodetskih referentnih sustava u Švedskoj“, postupak koji su prošli pri realizaciji ETRS 89 u SWEREF 99, nacionalnoj kartografskoj projekciji, lokalnoj kartografskoj projekciji, podjeli na listove, metodama transformacije, modelima korekcije i drugim važnim pitanjima o čemu je govorio gosp. Šeho Zimić ispred CILAP projekta.

S obzirom da su važeći referentni sustavi u Bosni i Hercegovini nekompatibilni, zastarjeli a referentne mreže oštećene ili uništene obje geodetske uprave započele su aktivnosti na uvođenju novog globalnog referentnog sustava i razvoja novih referentnih okvira na šta ih obvezuje i Rezolucija pod nazivom „Globalni geodetski referentni okvir za održivi razvoj“ koja je donešena od strane Generalne skupštine UN na sjednici 26. veljače 2015 godine.

Prisutne je sa realizacijom Projekta određivanja geoida u Federaciji Bosne i Hercegovine, poslovima na uspostavi NVT III, obnovi određenog broja točaka iz starijih nivelmanskih mreža, Detaljnoj tehničkoj specifikaciji za NVT III, postupku rekognosciranja i stabilizaciji novih repera, nivelmanskim i GNSS mjerenjima i započetom gravimetrijskom izmjerom upoznao gosp. Eldin Đonlagić pomoćnik ravnatelja i rukovoditelj radne skupine te gosp. Sead Hadžić, član radne skupine, a ispred Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove Republike Srpske, stanje poslova na uspostavi NVT III je prezentirao gosp. Rajko Božić, pomoćnik ravnatelja i Bojan Ninčić, rukovoditelj radne skupine.

Zaključeno je da će se sektoru zemljišne administracije u Bosni i Hercegovini izgradnjom geodetske infrastrukture omogućiti brzo i pouzdano pozicioniranje kao i prikaz svih prostornih podataka sukladno važećim Europskim standardima i referentnim sustavima što će ostvariti kompatibilnost sa Europskim geodetskim referentnim okvirima i integraciju u Europske geodetske asocijacije.

Geodetska izmjera će biti pouzdanija, jednostavnija i brža u horizontalnom i vertikalnom smislu za potrebe katastra, kartografije i primijenjene geodezije u inženjerstvu te ostale potrebe kao što su navigacija i zaštita životne sredine.

Natrag