Nove ortofoto snimke Federacije Bosne i Hercegovine dostupne na Geoportalu FGU - FGU

Novosti pregled

Nove ortofoto snimke Federacije Bosne i Hercegovine dostupne na Geoportalu FGU

15.04.2019 12:48

Sa zadovoljstvom obavještavamo sve korisnike geodetskih i katastarskih podataka Federalne geodetske uprave da su od danas na Geoportalu FGU preliminarno dostupne nove ortofoto snimke Federacije BiH.

Ortofoto snimke su nastale na temelju satelitskih snimaka područja Federacije BiH. Snimanje je vršeno tijekom druge polovice 2018. godine u sklopu projekta „Izrada digitalnih ortofoto planova Federacije BiH“. Ortofoto snimci su izrađeni za kompletno područje Federacije BiH, i to u rezoluciji 40 cm.

Ortofoto je avionski/satelitski snimak tla u digitalnom rasterskom obliku, koji je posebnim postupcima geometrijski popravljen, tj. ortorektificiran tako da je mjerilo na cjelokupnom snimku uniformno. Kao takav ortofoto predstavlja nezamjenjiv temelj u kontekstu praćenja promjena u prostoru, urbanizma i prostornog planiranja, projektiranja i implementacije projekata u oblasti poljoprivrede, vodoprivrede, šumarstva, okoliša i zaštite životne sredine i mnogih drugih oblasti.

Početkom narednog mjeseca se očekuje da će na Geoportalu biti objavljeni i ortofoto snimci urbanih dijelova FBiH kvalitetnije rezolucije – 30 cm čime će ovaj projekt biti uspješno finaliziran.

Natrag