Zaključci 9. Regionalne konferencija o katastru i infrastrukturi prostornih podataka - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Zaključci 9. Regionalne konferencija o katastru i infrastrukturi prostornih podataka

20.06.2016 11:22

Opatija, 16. – 17. juna 2016. godine

Zaključci 9. Regionalne konferencija o katastru i

infrastrukturi prostornih podataka

  1. Učesnici regionalne konferencije izražavaju zahvalnost na izvrsno organiziranoj 9. Regionalnoj konferenciji o katastru i infrastrukturi prostornih podataka te se posebna zahvalnost izražava Državnoj geodetskoj upravi Republike Hrvatske i njezinom direktoru Danki Markovinoviću.
  2. Prepoznata je i naglašena uloga geoprostornih podataka u kreiranju ukupne ekonomske slike društva. Katastarske agencije trebaju biti centralne institucije u sektoru infrastrukture prostornih podataka i nositelji kreiranja zakonodavnih okvira.
  3. Učesnici konferencije ističu zadovoljstvo postignutim rezultatima u katastarskom sektoru i infrastrukturi prostornih podataka prezentiranih u obliku upitnika urađenog od strane predstavnika katastarskih agencija regiona.
  4. Prezentirane aktivnosti i rezultati u implementaciji projekata, finansiranih kreditnim ili donatorskim sredstvima, pokazatelji su izgrađenih kapaciteta katastarskih agencija, ali je naglašena potreba daljnje izgradnje kapaciteta, pripreme i realizacije sličnih projekata. Rezultati implementacije ovih projekata prepoznati su kao jedan od temelja za brži ekonomski i socijalni razvoj.
  5. Iskazuje se zahvalnost donatorima u prepoznavanju potreba katastarskih agencija u izgradnji kapaciteta i kvalitetnom pružanju usluga korisnicima.
  6. Naredna regionalna konferencija održat će se u Makedoniji početkom juna 2017. godine.

Natrag