STRUČNI SUSRET PREDSTAVNIKA GEODETSKIH UPRAVA IZ REPUBLIKE HRVATSKE I BOSNE I HERCEGOVINE - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

STRUČNI SUSRET PREDSTAVNIKA GEODETSKIH UPRAVA IZ REPUBLIKE HRVATSKE I BOSNE I HERCEGOVINE

27.10.2017 08:39

Stručni susret geodetskih uprava iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine održan je 26. i 27. oktobra 2017. godine u Metkoviću. Nakon šestogodišnje pauze nastavljena je tradicija održavanja stručnih susreta Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS i Državne geodetske uprave Republike Hrvatske.

Prisutnima se najprije obratio domaćin susreta direktor Državne geodetske uprave Republike Hrvatske gosp. Damir Šantek, koji je izrazio zadovoljstvo u pogledu ponovnog okupljanja geodetskih uprava, te otvorio stručni dio susreta. Posebno se na prisutnosti zahvalio gosp. Anti Vladimiru, voditelju Odsjeka za katastar nekretnina Grada Metkovića, te gđi Katji Bego, pročelnici Područnog katastarskog ureda u Dubrovniku. Predstavio je i saradnike iz Državne geodetske uprave RH: gosp. Marinka Bosiljevca, višeg savjetnika u Kabinetu direktora, gđu Katju Kečević, načelnicu Sektora za finansijske poslove, gđu Ivanu Medarić, sekretaricu Kabineta direktora, gđu Dijanu Dudok, načelnicu za pravne poslove, gosp. Nikolu Vučića, načelnika Sektora za katastarske programe i posebne registre, te gđu Irenu Mladić, službenicu za katastar nekretnina.

Direktor Republičke geodetske uprave RS gosp. Miloš Komljenović je također pozdravio prisutne te kratko predstavio organizaciju Republičke geodetske uprave RS i zakonodavni okvir. Predstavnici Republičke uprave ovoga puta su bili gosp. Vojin Bera, pomoćnik direktora za kadrovske i opće poslove, gđa Milena Josipović, voditeljica Odsjeka za digitalni arhiv, gosp. Darko Mišković, savjetnik direktora, i gosp. Rajko Božić, pomoćnik direktora za katastar i geodetske poslove.

Direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove gosp. Željko Obradović je također pozdravio sve prisutne i predstavio svoje saradnike, učesnike susreta: gosp. Eldina Đonlagića, pomoćnika direktora za izmjeru, kartografiju i komasaciju, gđu Antoniju Sikimić, pomoćnicu direktora za katastar, gosp. Nedžada Pašalića, pomoćnika direktora za geoinformatiku, gosp. Gorana Brkića, pomoćnika direktora za imovinsko-pravne poslove, te gđicu Ninu Tavru, zaposlenicu u Uredu direktora.

Stručni dio susreta je započeo prezentacijom gđe Dijane Dudak na temu „Organizacioni ustroj i zakonodavni okvir Državne geodetske uprave RH“. Direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove gosp. Željko Obradović je predstavio aktivnosti Federalne geodetske uprave te aktuelne projekte, a gosp. Nedžad Pašalić je predstavio katastarski informacioni sistem u Federaciji BiH.

Gosp. Darko Mišković je upoznao prisutne s projektima koji se implementiraju u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS, s posebnim osvrtom na „Projekt registracije nekretnina“, a aktuelne projekte u Državnoj geodetskoj upravi RH je predstavio gosp. Nikola Vučić. To je ujedno bila i posljednja prezentacija u sklopu prvog dana stručnog susreta.

Drugog dana susreta učesnici susreta su imali priliku vidjeti i upoznati se s radom Katastarskog ureda u Metkoviću te muzej „Narona“ u Sv. Vidu. Organiziran je i fotosafari lađom rijekom Neretvom, čime je i završen ovogodišnji susret geodetskih uprava. Naredni susret geodetskih uprava Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske održat će se 2018. godine u Bosni i Hercegovini.

Natrag