Šesti plenarni sastanak UN-GGIM: Evropa - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Šesti plenarni sastanak UN-GGIM: Evropa

10.06.2019 14:36

Šesti plenarni sastanak UN-GGIM: Evropa odbora je održan u Bruxelles-u , Kraljevina Belgija od 4. do 6. juna 2019. UN-GGIM: Evropa predstavlja odbor stručnjaka Ujedinjenih naroda za upravljanje geoprostornim informacijama u Europi i okuplja delegate geodetskih uprava i statističkih agencija/zavoda unutar država članica kao i međunarodne geoprostorne stručnjake iz bliže regije čiji je cilj razvoj globalnih geoprostornih informacija i korištenje istih u svrhu rješavanja globalnih izazova (globalni geodetski referentni okvir, prostorne informacije u kontekstu održivog razvoja, usvajanje standarda i interoperabilnost itd.).

Tokom plenarnog sastanka je uz standardne tačke agende kao što su pregled godišnjih aktivnosti, izbor članova Izvršnog odbora i izvještavanje radnih grupa, održana i radionica na temu razvoja Vodiča za implementaciju Integriranog geoprostornog informacijskog okvira – IGIF-a (Integrated Geospatial Information Framework). IGIF predstavlja referentni okvir za razvoj i osnaživanje aranžmana u domeni upravljanja nacionalnim geoprostornim informacijama, odnosno smjernice za razvoj nacionalnih infrastruktura prostornih podataka sa naglaskom na nerazvijene zemlje i zemlje u razvoju.

Ispred Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove na sastanku je sudjelovao gosp. Nikola Cvjetković, stručni savjetnik u sektoru za geoinformatiku.

Natrag