Sastanak nacionalnih koordinatora IMPULS projekta - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Sastanak nacionalnih koordinatora IMPULS projekta

23.02.2017 09:00

U sjedištu švedske geodetske uprave Lantmäteriet (Gävle, Švedska) je u periodu od 21. do 22. februara 2017. godine održan sastanak nacionalnih koordinatora IMPULS projekta. Na sastanku su razmatrane informacije s posljednjeg Upravnog odbora IMPULS projekta, održanog u Zagrebu u decembru prošle godine. Također se diskutiralo o novim akcionim planovima IMPULS projekta svake geodetske uprave pojedinačno za period 2017. – 2018. godine i njihovu uključivanju u zajedničke aktivnosti projekta. Sve navedene aktivnosti bit će finansirane preostalim sredstvima budžeta IMPULS projekta. Nakon definiranja aktivnosti i uvida u preostala finansijska sredstva utvrđena je metodologija praćenja budućih aktivnosti IMPULS projekta.

S obzirom na to da se bliži kraj implementacije ovog projekta, razmatrale su se mogućnosti za novi projekt koji bi obuhvatio sve geodetske agencije zapadnog Balkana.

Drugog dana se razgovaralo o važnosti ispunjavanja ciljeva IMPULS projekta, među kojima se ističe uspostavljanje nacionalnog discovery-servisa, te o budućim koracima vezanim za uspostavljanje nacionalnih geoportala. Također je naglašena važnost održavanja postojeće regionalne mreže i nakon završetka IMPULS projekta.

Sastanak je okončan izradom plana budućih nacionalnih radionica i drugih događaja te donošenjem zaključaka sastanka nacionalnih koordinatora. U ime Federacije Bosne i Hercegovine, kao predstavnica Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, sastanku je prisustvovala doc. dr. Slobodanka Ključanin.

Natrag