RADIONICA ZA RUKOVODIOCE ZEMLJIŠNOKNJIŽNIH UREDA - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

RADIONICA ZA RUKOVODIOCE ZEMLJIŠNOKNJIŽNIH UREDA

18.09.2018 07:37

Radionica za rukovodioce zemljišnoknjižnih ureda/zemljišnoknjižne referente u Federaciji BiH koji rade na predmetima zamjene i uspostave zemljišne knjige u okviru Projekta registracije nekretnina je održana u Neumu 13. i 14. septembra 2018. godine.

Radionicu je vodila gospođa Slađana Lozančić, konsultantica za zemljišnoknjižnu administraciju u Jedinici za implementaciju Projekta registracije nekretnina, a sudjelovali su predstavnici zemljišnoknjižnih ureda iz općinskih sudova u Tešnju, Gračanici, Širokom Brijegu, Goraždu, Bugojnu, Mostaru, Livnu, Tuzli, Živinicama, Čapljini, Kaknju, Orašju, Sarajevu, Travniku, Visokom i Ljubuškom.

Gospođa Slađana Lozančić je prezentovala trenutno stanje realizacije Projekta registracije nekretnina pojedinačno po sudovima, a zatim je razgovarano o očekivanom periodu završetka usaglašavanja podataka o nekretninama između katastra i zemljišne knjige.

Razgovaralo se i o načinima postupanja u predmetima zamjene i uspostave zemljišne knjige, naročito o nekim specifičnim situacijama, a nakon toga i prijedlozima rješavanja istih.

Primjer specifične situacije je rješavanje predmeta uspostave zemljišne knjige za nekretnine za koje je u katastarskom operatu kao posjednik upisana određena određena fizička ili pravna osoba, a u zemljišnoj knjizi za istu nekretninu upis je Državna svojina, ili neki drugi oblik državnog vlasništva. Potom se razgovaralo i o zatvaranju osnovnih zemljišnoknjižnih uložaka zemljišta na kojima je uspostavljeno etažno vlasništvo.

Nakon niza razgovora o specifičnim temama u predmetima zamjene/uspostave zemljišne knjige, doneseni su zaključci koji će svim zemljišnoknjižnim uredima poslužiti kao primjer predloženog postupanja u tim predmetima.

Natrag