Predstavnica Federalne geodetske uprave na 14. Simpozijumu za masovnu procjenu vrijednosti imovine u Sloveniji - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Predstavnica Federalne geodetske uprave na 14. Simpozijumu za masovnu procjenu vrijednosti imovine u Sloveniji

13.06.2019 10:51

14. Simpozijum za masovnu procjenu vrijednosti imovine pod nazivom „Inovacije i izazovi u poreznoj politici i procjeni imovine“ je organizovan od strane Međunarodnog instituta za porez na imovinu (IPTI) i Ministarstva finansija Republike Slovenije od 11. do 12. juna 2019. godine na Bledu, Slovenija. Na simpoziju su učestvovali predstavnici iz cijeloga svijeta uključeni u aktivnosti vezane za masovnu procjenu i oporezivanje nekretnina, akademske zajednice i privatni sektor.

Uz podršku švedskog donatorskog projekta „Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u Bosni i Hercegovini“ (CILAP) na Simpozijumu su učestvovali predstavnici entiteskih geodetskih uprava; gđa Jelena Zelić ispred Federalne uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove, gosp. Jungić Stojan i gosp. Ćujić Đorđe ispred Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove te gđa Natalija Čulić ispred Poreske uprave Republike Srpske.

Nakon uvodnog obraćanja od strane gosp. Paula Sandersona, predstavnika Međunarodnog instituta za porez na imovinu, započela je prva sesija „Pravna pitanja masovne vrijednosti i oporezivanja imovine: evropska perspektiva“. U drugoj sesiji „Masovna vrijednost i oporezivanje imovine: međunarodno iskustvo“ su predstavljena iskustva tokom implementacije masovne procjene nekretnina na Novom Zelandu te reforma poreza na imovinu u Indoneziji i Vijetnamu.

Prvog dana Simpozijuma su održane još četiri sesije: „Inovacije i dijeljenje iskustva“ i „Međunarodna iskustva prilikom procjene vrijednosti i oporezivanje u zemljama srednje i istočne Evrope“. Predstavljen je novi sistem za procjenu imovine u Danskoj i primjeri iz Slovenije vezani za određivanje niova procjene u područjima sa nedostatkom tržišnih podataka te procedure vezane za prigovore na procjene vrijednosti nekretnina od strane građana. U sklopu druge teme predstavljeni su primjeri masovne procjene u Latviji, Moldaviji i primjer iz Rusije procjene nematerijalne imovine kao sredstva za zaštitu poslovanja.

Tokom drugog dana su predstavljene politike, vrijednosti i etika kojih se trebaju držati svi profesionalci iz ove oblasti i prednosti transparentnog tržišta nekretnina. Održane su još četiri sesije: “ Kvaliteta podataka i tržišni podaci“, „Međunarodne perspektive i iskustva“, „Izazovi i nedoumice učesnika“ te „Procjena i obuka“.

Natrag