PREDSTAVLJANJE APLIKACIJE REGISTRA CIJENA NEKRETNINA PREDSTAVNICIMA OPĆINA CAZIN I VITEZ - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

PREDSTAVLJANJE APLIKACIJE REGISTRA CIJENA NEKRETNINA PREDSTAVNICIMA OPĆINA CAZIN I VITEZ

17.07.2017 14:55

U cilju nastavka uspješne saradnje i realizacije aktivnosti 3. komponente CILAP projekta – “Podrška uspostavljanju registra cijena nekretnina” 13. i 14. jula 2017. godine u općinama Cazin i Vitez održane su obuke na kojima su učestvovali predstavnici općina – članovi Komisije za procjenu vrijednosti nekretnina i predstavnici Porezne uprave Federacije BiH.

Nakon predstavljanja aplikacije registra cijena nekretnina predstavnici općina su se upoznali s organizacionim i procesnim modelom, predstavljeni su primjeri  prikupljanja podataka pomoću zapisnika općinske komisije te je izvršena obuka unosa podataka u aplikaciju. Također, dogovorene su i sljedeće aktivnosti koje podrazumijevaju pripremnu fazu i početak uspostavljanja registra cijena u navedenim općinama.

U skladu s planom implementacije za FBiH, u 2017. godini je planirano uključiti 25 općina. Prema podacima o kupoprodaji koje je dostavila Porezna uprava FBiH, tih 25 općina pokriva 65% prometa nekretnina u FBiH. Pet općina je već u fazi implementacije, a preostalih dvadeset je u pripremnoj fazi. Tokom jula planirana je obuka za predstavnike još devet općina kako bi se moglo započeti s pripremnim radnjama uključivanja u implementaciju registra cijena nekretnina.

Natrag