POTPISAN REGIONALNI SPORAZUM – IMPULS PROJEKT PILOT-SLUČAJ - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

POTPISAN REGIONALNI SPORAZUM – IMPULS PROJEKT PILOT-SLUČAJ

30.05.2015 18:16

U okviru dogovorenog domena IMPULS projekta, te u skladu s namjerama izraženim u prethodnim regionalnim inicijativama – Memorandum o saradnji u oblasti infrastrukture prostornih podataka, korisnici spomenutog projekta izgradnje kapaciteta su potpisali sporazum o razmjeni podataka i implementaciji pilot-slučaja.

Predmet dogovorenog pilot-slučaja jeste upravljanje i prevencija kriznim situacijama. Prepoznata je rastuća potražnja za prekogranične podatke te potreba da se dodatno poboljša regionalna saradnja i regionalni dijalog u oblasti upravljanja prekograničnim kriznim situacijama. Potpisivanje ovog sporazuma, u okviru projekta izgradnje kapaciteta na polju infrastrukture prostornih podataka – IMPULS, predstavlja dokaz želje za napretkom na ovom polju te je također dokaz uspješne saradnje geodetskih uprava u regionu. Sporazum je inicijalno potpisan od strane šest učesnika projekta.

Glavni cilj projekta je da zemlje regiona imaju moderan i funkcionalan okvir za dijeljenje prostornih podataka u skladu s regionalnim i međunarodnim zahtjevima. Također, cilj je da se ubrza razvoj inovativnih INSPIRE usluga za bolje donošenje odluka te da se postigne interoperabilnost podataka i usluga. Zemlje korisnice projekta su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Srbija, Makedonija i Kosovo. Projekt IMPULS finansira Švedska međunarodna razvojna agencija (SIDA) s Lantmäterietom (švedska geodetska uprava) kao partnerom. Državna geodetska uprava Republike Hrvatske učestvuje kao mlađi implementacioni partner Lantmäterieta na ovom projektu.

Natrag