Održane dvije radionice u okviru CILAP projekta - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Održane dvije radionice u okviru CILAP projekta

13.06.2013 15:02

U okviru projekta „Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u Bosni i Hercegovini“ (CILAP), partnerskog projekta između Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske i Lantmäterieta, koji je odobrilo Veleposlanstvo Švedske/Sida, su u razdoblju od 11. do 13. lipnja 2013. godine organizirane dvije radionice u BiH.

Radionica koja je održana u Sarajevu se odnosila na Komponentu 5 – “Unapređenje poslovnih procesa zemljišne administracije”, odnosno jednu od tri podkomponente pod nazivom „Izučavanje procjene vrijednosti nekretnina“.
Tema treće radionice ove podkomponente je bila „Masovna procjena vrijednosti nekretnina”. Radionicom su rukovodili gđa Marija Rašković, regionalna stručnjakinja iz oblasti administracije nekretnina, te gosp. Hans Söderblom, rukovoditelj Komponente i ujedno stručnjak za procjenu nekretnina ispred Lantmäterieta.
Na početku radionice su bili razmatrani rezultati rada koje je radni tim trebao obaviti do treće radionice, a on obuhvaća sljedeća područja:
- pregled i uspoređivanje postojećih klasifikacija nekretnina u upravama;
- definiranje procesa prikupljanja podataka – izvora informacija i razmatranja samih pojedinačnih informacija koje su potrebne.
Od strane stručnjaka, na radionici su predstavljeni i procesi kupoprodaje, prikupljanja podataka i masovne procjene, generalno i na primjeru Švedske.
Odabir vrste nekretnina zavisi od klasifikacije nekretnina, pa se raspravljalo o postojećim klasifikacijama, usklađivanju klasifikacija, standardima klasificiranja objekata i uvažavanju prioriteta države pri odabiru prioriteta za procjenjivanje.
Osim stjecanja teorijskih znanja, bilo je potrebno pokrenuti radnu skupinu na donošenje odluka važnih za pokretanje pilot-projekta. Odluke su vezane za vrste nekretnina kojima će se podkomponenta procjene baviti, pilot-oblast, i definiranje tokova informacija, odnosno procesa prikupljanja potrebnih podataka.

Druga radionica se održala u Bjeljini, a odnosi se na Komponentu 6 projekta pod nazivom “Podrška pri uspostavljanju IKT u zemljišnoj administraciji”.
Radionica na temu “Osnovni dizajn e-komunikacije/Intranet unutar institucije” je bila posvećena pitanjima razvoja Intraneta u okviru obje uprave za geodetske i imovinskopravne poslove. Tijekom 2013. godine aktivnosti ove komponente će biti usmjerene na razvoj Intraneta za potrebe upravljanja, kontrole i podrške poslovnim i svakidašnjim aktivnostima zaposlenika. Poslovni procesi i procedure, informacije, zakonska regulativa, priručnici, pristup različitim bazama podataka trebaju biti organizirani i opisani kroz Intranet radi olakšanja i ubrzanja upravljanja i rada osoblja. Radionicom su rukovodili gosp. Lennart Wastesson, stručnjak ispred Lantmäterieta, uz asistenciju regionalnog stručnjaka gosp. Predraga Živića.

Stručnost radnih skupina obje komponente je na visokoj razini, kao i motiviranost i spremnost da se posvete aktivnostima potrebnim za ostvarivanje rezultata u sklopu komponenti.

Natrag