Održana sjednica Vijeća za infrastrukturu prostornih podataka FBiH - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Održana sjednica Vijeća za infrastrukturu prostornih podataka FBiH

02.06.2016 12:25

U prostorijama Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove je 1.6.2016. godine održana sjednica Vijeća za infrastrukturu prostornih podataka Federacije BiH.  

Članovi Vijeća su razmatrali tekst prijedloga „Strategije uspostave i održavanja Infrastrukture prostornih podataka Federacije Bosne i Hercegovine“. Nakon rasprave je dogovoreno da se, nakon dorade, prijedlog dokumenta dostavi Vladi Federacije BiH na usvajanje.Inače, izrada Strategije uspostave i održavanja IPP-a u FBiH predstavlja jedan od prvih koraka za stvaranje pretpostavki za servisiranje prostornih podataka na teritoriji FBiH, BiH i šire regije, a sve u skladu s INSPIRE direktivom i trendovima u Evropskoj uniji.

Upostava infrastrukture prostornih podataka Federacije Bosne i Hercegovine stvorit će potrebne preduvjete za efikasno prikupljanje, obradu, standardizaciju i korištenje prostornih podataka na svim nivoima subjekata i korisnika.

Natrag