Održana radionica u sklopu CILAP projekta „Priprema za pilot projekat i praćenje analize stambenog tržišta“ - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Održana radionica u sklopu CILAP projekta „Priprema za pilot projekat i praćenje analize stambenog tržišta“

20.02.2020 11:16

Radionica u sklopu 3. komponente CILAP projekta „Podrška u održavanju Registra Cijena nekretnina i jačanje institucionalne saradnje s poreznim upravama“ je održana u Banja Luci od 17. do 21. februara 2020. godine.

Radionicu je vodio gosp. Söderblom Hans, stručnjak iz Švedske iz ove oblasti a učestvovali su članovi radnih grupa CILAP projekta iz Federalne uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove i Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove Republike Srpske.

Prvi dio radionice je započeo predstavljanjem Projektnog zadatka sa svim aktivnostima i sprovedenim analizama postojećih registara u svrhu pripreme i provedbe pilot projekta od strane radnih grupa. Tokom radionice su radne grupe predstavile izvršene analize stambenog tržišta te se razgovaralo o trendovima na tržištu, analizi kvalitete podataka i samih atributa koji utječu na cijenu nekretnina.

Od strane stručnjaka su date instrukcije i preporuke vezane za metodologiju, korištenja statističkih metoda te upute za praktičnu daljnju analizu i određivanja vrijednosnih zona koristeći podatke Registra cijena i GIS alate. Radne grupe su izvršavale analize u skladu sa preporukama od strane stručnjaka kako bi se ustanovilo tržište nekretnina, njegove specifičnosti i trendovi.

Natrag