ODRŽANA RADIONICA U OKVIRU KOMPONENTE 5 CILAP PROJEKTA: PODRŠKA RAZVOJU IKT-A I GEOINFORMACIONIH SISTEMA - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

ODRŽANA RADIONICA U OKVIRU KOMPONENTE 5 CILAP PROJEKTA: PODRŠKA RAZVOJU IKT-A I GEOINFORMACIONIH SISTEMA

12.10.2017 14:29

Dvodnevna radionica u okviru planiranih aktivnosti komponente 5 CILAP projekta: Podrška razvoju IKT-a i geoinformacionih sistema održana je u prostorijama Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (FGU) u periodu od 10. do 11. oktobra 2017. godine.

Predstavnici Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove su ovom prilikom održali informativnu prezentaciju te predstavili stanje IKT-a i geoinformacionog sistema koji se trenutno razvijaju i održavaju. Prezentirano stanje je poslužilo kao temelj za diskusiju te formiranje liste budućih aktivnosti i definiranje potreba za daljnju podršku u okviru CILAP projekta, s posebnim akcentom na nadolazeću 2018. godinu. Ovom prilikom su posebno razmatrane sljedeće teme:

 Servisno orijentirana arhitektura i nastavak izrade mape puta u skladu s IKT  strategijom FGU

  • Pregled razvoja i preporuke za daljnji napredak IT sistema FGU
  • Preporuke za unapređenje tehničke podrške razvoja IT sistema FGU
  • Primjeri interoperabilnosti i standardi razmjene podataka između državnih registara
  • Pregled hardwerske infrastrukture u FGU i preporuke za unapređenje
  • Podrška procesu virtualicazije i unapređenje podatkovnog centra FGU
  • Središnji sistem za praćenje događanja, autorizacije korisnika i notifikacije.

 Planovi za podršku uspostavljanju i razvoju IKT-a i geoinformacionih sistema nastavljaju se u skladu s potrebama entitetskih uprava za geodetske i imovinskopravne poslove, te nadolazećim projektnim aktivnostima u vezi s razvojem adresnog registra, registra cijena nekretnina, digitalnog arhiva te održavanjem drugih postojećih sistema.

Radionicu je vodio konsultant Tobias Lundberg, zaposlenik švedske geodetske uprave – Lantmäteriet, koji je ovom prilikom održao veoma zanimljive prezentacije na temu pilotne implementacije “block chain” tehnologije u Kraljevini Švedskoj i Gruziji, interoperabilnosti i povezanosti državnih registara u Švedskoj, monitoringa virtualiziranog serverskog okruženja, sigurnosti podataka i dr. Radionici su u ime Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove prisustvovali Marko Puljić, Nedim Hadžiosmanović, Enes Hatibović i Denis Tabučić.

Natrag