Održana konferencija Svjetske banke "Land and Poverty 2016" - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Održana konferencija Svjetske banke "Land and Poverty 2016"

17.03.2016 09:54

U sjedištu Svjetske banke u Washingtonu (SAD), u periodu od 14. do 18. 3. 2016. godine, održana je 17. godišnja konferencija „Land and Poverty 2016“ (Zemljište i siromaštvo), pod radnim nazivom „Scaling up Responsible Land Governance“ (Srazmjerno povećanje odgovornog upravljanja zemljištem).

Na konferenciji se okupilo približno 1400 predstavnika iz cijelog svijeta, uključenih prvenstveno u projekte zemljišne administracije finansiranih od strane Svjetske banke, ali i predstavnici Svjetske poljoprivredne organizacije (FAO), Svjetske federacije geodeta (FIG), UN-Habitata i niz drugih institucija te ključni akteri civilnog društva, akademske zajednice i privatnog sektora.

Ovogodišnja konferencija je posebnu pažnju posvetila radu na integriranju inovacija i održavanju ulaganja u upravljanje zemljištem, pitanju rodne ravnopravnosti i manjina u pristupu i pravu na zemljište.

Učesnici konferencije su razgovarali o tome što se može učiniti kako bi se garantirali inkluzivnost, održivost, pouzdanost, izgradnja kapaciteta, te da se osigura da bolje informacije o zemljištu doprinose širim društvenim ciljevima i napretku k ciljevima održivog razvoja.

Uz podršku projekta „Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u Bosni i Hercegovini“ (CILAP) na konferenciji su učestvovali i predstavnici entitetskih geodetskih uprava gosp. Denis Tabučić (FGU) i gđa Tamara Travar (RGU RS) te predstavnica projekta gđa Jelena Zelić.

Na konferenciji su također prezentirana dva stručna rada vezana za aktivnosti koje entitetske geodetske uprave provode uz pomoć CILAP, RERP i drugih projekata. Tako je zaposlenica CILAP projekta gđa Jelena Zelić prezentirala rad na temu „Sales Price Register
as basic and first step on the way to comprehensive Mass Valuation System in
Bosnia and Herzegovina”, koji je direktno vezan za aktivnosti komponente 3 CILAP projekta.

Zaposlenik Sektora za geoinformatiku Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove gosp. Denis Tabučić je u zajedničkoj prezentaciji s gđom Boženom Lipej prezentirao rad na temu “Towards Sustainable Land Administration in Bosnia and Herzegovina with Improved Customer Service Delivery”.

Navedene radove, uz ostali sadržaj, moguće je preuzeti sa zvanične web-stranice konferencije za 2016. godinu.

Natrag