Održan sastanak u sklopu regionalne saradnje na određivanju regionalnog geoida - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Održan sastanak u sklopu regionalne saradnje na određivanju regionalnog geoida

10.09.2019 16:49

Sastanak predstavnika uprava za geodetske i imovinsko – pravne poslove iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije je održan u okviru XII Regionalne Konferencije o katastru i infrastrukturi prostornih podataka 4.-6. septembra 2019. godine.

Sastanak su vodili predstavnici Norveške uprave za katastar i mapiranje (Kartverket), gosp. Ove Christian Dahl Omang, gđa Sabrina Grimsrud i gđa Željka Jakir. Tema sastanka bila je pregled izvršenih aktivnosti u posljednjoj godini te plan aktivnosti za sljedeću godinu u pogledu osnovnih geodetskih radova i izrade Regionalnog geoida koji se dijelom finansira od strane Norveške Vlade.

Predstavnici entitetskih geodetskih uprava informisali su prisutne o napretku na gravimetrijskom premjeru Federacije BiH te stabilizaciji nivelmanskih repera mreže NVT III na području Republike Srpske, koji se finansiraju iz donatorskih sredstava. Pored navedenog predstavnici Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove prezentovali su trenutne radove na GNSS mjerenjima prostorne referentne mreže te početku nivelmanskih mjerenja na mreži nivelmana visoke tačnosti NVT III.

Na sastanku su predstavljene planirane aktivnosti za sljedeću godinu te mogućnosti aplikacije novim donatorskim sredstvima.

Svi učesnici radnog sastanka su izrazili zadovoljstvo održanim sastankom i regionalnom saradnjom na polju osnovnih geodetskih radova i određivanju regionalnog geoida.

Natrag