Održan INSPIRE nacionalni dan i INSPIRE konferencija - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Održan INSPIRE nacionalni dan i INSPIRE konferencija

18.05.2013 14:27

U Mostaru (BiH) su 16. i 17. 5. 2013. održani Nacionalni dan i Inspire konferencija na kojima su prisustvovali predstavnici geodetskih uprava i institucija BiH – korisnici regionalnog INSPIRATION projekta.

INSPIRATION (Infrastruktura prostornih podataka u Zapadnom Balkanu) je projekt koji financira Europska unija, a cilj projekta je napredak, koordinacija i pomoć pri uspostavi infrastrukture prostornih podataka kako bi se zadovoljile smjernice INSPIRE direktive EU-a. INSPIRATION ima za cilj doprinijeti točnosti, ažuriranosti, kvaliteti, dobroj strukturi, te dostupnosti podataka lokalno, regionalno i diljem svijeta. Ova direktiva je stupila na snagu 15. 5. 2007. i planirano je da će u potpunosti biti provedena 2019. godine. Zemlje sudionice projekta su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija i Srbija.
Svi sudionici Nacionalnog dana/Inspire konferencije su imali odličnu priliku dobiti vrijedne informacije na teme izgradnje NIPP-a (Nacionalna infrastruktura prostornih podataka), kao i iskustva iz ostalih zemalja. Konferenciju su otvorili ravnatelj Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović, pomoćnik ravnatelja Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS Dragan Macanović i direktor INSPIRATION projekta Fritz Kroiss.
Prezentacije su održali Slobodanka Ključanin (Nacionalno izvješće o NIPP), Hanka Mušimbegović (Jedinstveni sustav infrastrukture prostornih podataka), Hajrudin Mičivoda (Informacijski sustav voda FBiH), Željko Obradović (Projekti i aktivnosti Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove), Dragan Macanović (Projekti i aktivnosti Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS, Infrastruktura prostornih podataka RS), Martink Koska (Implementacija INSPIRE direktive u Republici Slovačkoj), Fritz Kroiss (Pravni okvir EU, Open data inicijativa, socijalni i ekonomski benefiti dijeljenja prostornih podataka), Nedžad Pašalić, (Aktivnosti Federalne uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove na uspostavi infrastrukture prostornih podataka u FBiH) i Ivica Skender (Pregled ciljeva, rezultati i pristup, Izvješće o prethodnim aktivnostima).
Predstavnici Federalne uprave za geodetske i imovinske pravne poslove na ovoj konferenciji su bili Nedžad Pašalić, pomoćnik ravnatelja u Sektoru za geoinformatiku, Vedran Kordić, zaposlenik Sektora za imovinskopravne, financijske i opće poslove, na čelu s ravnateljem Željkom Obradovićem.

Natrag