Izvještaj sa putovanja u Italiju - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Izvještaj sa putovanja u Italiju

27.10.2016 12:11

U periodu od 18. do 23. oktobra 2016. godine djelatnici Federalne uprave za geodetske imovinsko-pravne poslove, na čelu s direktorom Željkom Obradovićem, učestvovali su na studijskom putovanju Geodetskog društva Herceg-Bosne (GDHB) u Italiji. Cilj studijskog putovanja bio je posjeta geodetskoj upravi autonomnog regiona Južni Tirol, nadležnog za poslove katastra i zemljišne knjige. Delegaciju GDHB-a srdačno je dočekao direktor Paolo Russo, a g. Christian Tommasini, potpredsjednik autonomnog regiona, održao je uvodni govor s osnovnim informacijama o regionu koji predstavlja.

S ukupnom površinom od 7.400 kvadratnih kilometara, autonomni region Južni Tirol, prema službenoj evidenciji, ima približno 680.000 parcela, 150.000 zgrada i 580.000 dijelova zgrada. Geodetska uprava autonomnog regiona, kroz svoju nadležnost i organizaciju, evidentira podatke katastra i zemljišne knjige i provodi aktivnosti uspostavljanja i održavanja geodetske osnove.

Kroz održane prezentacije i obostranu razmjenu informacija i iskustva delegacije su se upoznale sa stanjem zemljišne administracije i planiranim aktivnostima u obje zemlje. Zaključak je da u okviru zemljišne administracije postoje slični problemi i da ovaj vid razmjene znanja i iskustva u svakom slučaju može doprinijeti pronalasku adekvatnih tehničkih rješenja.

Natrag