DONATORSKI SASTANAK PREDSTAVNIKA PROJEKATA I PREDSTAVNIKA SVJETSKE BANKE - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

DONATORSKI SASTANAK PREDSTAVNIKA PROJEKATA I PREDSTAVNIKA SVJETSKE BANKE

19.10.2017 13:32

U prostorijama Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove je 18. oktobra 2017. godine održan donatorski sastanak s predstavnicima Svjetske banke na kojem su učestvovali predstavnici projekta CILAP i norveškog projekta, te predstavnica Evropske komisije u BiH i predstavnici entitetskih uprava za geodetske i imovinskopravne poslove.

Prisutnima se najprije obratio direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove gosp. Željko Obradović te ih informirao o trenutnim aktuelnostima i aktivnostima vezanim za projekte. Potvrda od strane Vlade FBiH za produženje RERP projekta se očekuje u dogledno vrijeme, norveški projekt završava krajem ove godine, ali su dogovorene i odobrene aktivnosti za sljedeći norveški projekt u BiH. Aktivnosti CILAP II projekta traju do kraja 2019. godine. Također je važno navesti i regionalni projekt IMPULS koji pruža podršku u infrastrukturi prostornih podataka. Prisutne je pozdravio i gosp. Miloš Komljenović, direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS-a i istakao dobru saradnju entitetskih uprava i podršku realizaciji projekata.

Gosp. Helge Onsrud, predstavnik Norveške geodetske uprave, je informirao prisutne o implementaciji norveškog projekta te dobroj saradnji s entitetskim upravama. Norveški projekt pruža podršku upravama u razvoju softvera za digitalni arhiv te hardversku i stručnu podršku.

Predstavnica Evropske komisije u Bosni i Hercegovini gđa Dženita Polić informirala je prisutne o projektima finansiranim iz fondova Evropske unije te naglasila koji su to najistaknutiji sektori koje finansira.

Gđa Anđa Zimić, direktorica CILAP projekta, je istakla pozitivna iskustva i primjere u saradnji s entitetskim upravama te navela kako je dugoročni cilj projekta učiniti zemljišnu administraciju efikasnijom i sigurnijom. Informirala je prisutne o rezultatima svih šest komponenti projekta (podrška jačanju organizacija zemljišne administracije, razvoj ljudskih resursa i relevantnog pravnog okvira i upravljanje projektom, podrška osnivanju adresnog registra, podrška osnivanju registra kupoprodajnih cijena, podrška razvoju geodetske infrastrukture, podrška razvoju IKT i geoinformacionih sistema te podrška osnivanju digitalnog arhiva), te predstavila rezultate i buduće ciljeve projekta.

Natrag