Najava XII Regionalne konferencije o katastru i infrastrukturi prostornih podataka na temu „ Uloga katastarskih i kartografskih agencija i univerziteta u procesu uspostavljanja infrastrukture prostornih podataka“ - Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove

Novosti pregled

Najava XII Regionalne konferencije o katastru i infrastrukturi prostornih podataka na temu „ Uloga katastarskih i kartografskih agencija i univerziteta u procesu uspostavljanja infrastrukture prostornih podataka“

26.08.2019 20:43

Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove organizuje XII Regionalnu konferenciju o katastru i infrastrukturi prostornih podataka na temu „ Uloga katastarskih i kartografskih agencija i univerziteta u procesu uspostavljanja infrastrukture prostornih podataka“ u Neumu, Bosna i Hercegovina od 4.- 6. septembra 2019. godine.

Regionalnu konferenciju o katastru i infrastrukturi prostornih podataka tradicionalno organizuju agencije za kartografiju i katastar zemalja Zapadnog Balkana s ciljem jačanja regionalne saradnje, koordinacije zajedničkih aktivnosti i projekata, istraživanja potencijalnih poboljšanja u sektoru zemljišne administracije te prezentovanja trenutnih aktivnosti i postignuća pojedinih agencija a ovaj oblik saradnje je započeo u Opatiji 2008. godine.

Na konferenciji je planirano svečano potpisivanje Memoranduma o saradnji katastarskih i kartografskih agencija regije Zapadnog Balkana i prezentovanje rezultata regionalne Studije o katastru i infrastrukturi prostornih podataka. Studija o katastru i infrastrukturi prostornih podataka regije zapadnog Balkana izrađena je jedanaesti put, što pokazuje značenje regionalne saradnje i vrijednost razmjene informacija.

Osim direktora agencija za kartografiju i katastar iz regije Zapadnog Balkana na konferenciji će učestvovati i predstavnici međunarodnih organizacija koje finanairaju donatorske i kreditne projekte i aktivnosti. Međunarodne organizacije su kroz svoje programe umnogome potpomogle razvoju sektora zemljišne administracije i uspostave Infrastrukture prostornih podataka u zemljama Zapadnog Balkana.

Natrag